Pesten; durf je kwetsbaar op te stellen

05-06-2013 17:03

Scholen moeten zich kwetsbaar durven opstellen

Bekijk de websites van scholen en je zult vast en zeker een pagina zien die gaat over veiligheid op school. Iedere school lijkt een veilige en prettige leeromgeving te bieden voor het kind. Dat is ook eenvoudig te verklaren: je wilt de beste en leukste school zijn en (nieuwe) ouders dit gevoel ook meegeven. Dat het er in de praktijk op school soms heel anders uit ziet dat laten we liever niet zien. Je wilt immers als school niet negatief over komen. 

 

Deze week bezochten wij scholen die een actief anti-pestbeleid voeren. Ondanks de positieve inspanning lijkt er weinig verbetering zichtbaar te zijn. In sommige gevallen lijkt het pesten zelfs toe te nemen. Wat kwamen wij tegen en wat kan er verbeterd worden?

 

Leerkrachten melden niet alles

De leerkracht heeft het pesten in de klas gesignaleerd. Hij of zij probeert dit op een goede manier op te lossen, maar blijkt hiertoe niet in staat. Het pesten gaat door. Dit aangeven bij de schoolleiding of om ondersteuning vragen, voelt als het niet in staat zijn dit zelf op te lossen. Je kwetsbaar durven opstellen kan gewoon heel eng zijn. Ook als het gaat om gesprekken met ouders. Hoe ga je dit gesprek aan en hoe vertel je ouders dat hun kind een pestkop is? Wat als er een negatief beeld ontstaat over de school, de klas of over mij, dat ik de klas niet aan zou kunnen?

 

Over en weer

De ouders van enkele kinderen kregen thuis van hun kind te horen dat er gepest werd. Het beeld was direct dat de school te weinig ondernam om het pesten aan te pakken. Er was immers nooit contact met ze opgenomen. Ze hadden hier nooit iets over gehoord. Zag de school wel dat er gepest werd? Er ontstond een negatief beeld dat, tijdens de gesprekken tussen ouders op het schoolplein, alleen maar uitvergroot werd. Enkele ouders gingen het gesprek aan met de leerkracht of schoolleiding. Hieruit bleek dat het pesten in de klas weldegelijk bekend was bij de leerkracht. Hij of zij gaf aan dat het pestgedrag de volle aandacht had en er alles aan werd gedaan om dit op te lossen. De school verweet de ouders dat zij niet eerder aan de bel hadden getrokken over het feit dat hun kind gepest werd. De ouders verweten de school dat, als het pesten van hun kinderen bekend was, de school dit bij de ouders had moeten melden. 

 

Een goede overdracht noodzakelijk

Op één school hadden de ouders het pesten al uitvoerig besproken met de schoolleiding. Het leek een tijdje goed te gaan. Toen het pesten opnieuw de kop op stak deden zij dit opnieuw. In de tussentijd was er een wisseling in de wacht geweest en was er een nieuwe schooldirecteur. Deze gaf aan niet op de hoogte te zijn van het pestgedrag en hier alles aan te willen doen. Dit wekte nog meer boosheid bij de ouders. Ze hadden het gevoel niet serieus te worden genomen. Eerdere afspraken en gesprekken bleken niet te zijn vastgelegd. Ook was het onderwerp "een veilige school" vergeten bij de overdracht.

 

Durf je kwetsbaar op te stellen

Een goede samenwerking tussen de school en de ouders is noodzakelijk om tot een fijner klimaat op school te komen. Ja mag als leerkracht of school best aangeven dat je het pesten niet alleen onder controle krijgt. Betrek je collega's hierbij en de schoolleiding. Zorg dat de schoolleiding op de hoogte is van de sfeer in de klas zodat deze niet in verlegenheid wordt gebracht op het moment dat ouders met klachten komen. Geef aan dat je het pesten niet alleen kunt oplossen, maar dat je de ouders hier bikkelhard bij nodig hebt. Durf hier over open te communiceren en zie dit niet als falen. Het pesten stopt niet op het schoolplein. Alleen samen kunnen we dit aanpakken.

 

 

Onderwerp: Pesten; durf je kwetsbaar op te stellen

Geen commentaar gevonden.

Nieuw bericht